Jak smakuje surowa kawa?

 

Czyli jak smakuje to, co wisi na krzaku zanim znajdzie się w filiżance.

Praktycznie każdy może poznać smak kawy. I nie musi od razu pić arabiki, czy, najdroższej, kopi luwak, by dowiedzieć się jak smakuje ten najpopularniejszy napój świata. Nawet kawa przygotowana ze zmielonych lub wyciśniętych ziaren najbardziej podłego gatunku pozwoli człowiekowi uzyskać pewien obraz tego, jak smakuje. Nawet ci, którzy jej nie piją mogą się na jej ślad natknąć w słodyczach, jogurtach, a nawet piwie. Lecz pomimo tak ogromnej popularności kawy, mało komu dana będzie szansa poznania smaku jej owoców, zwanych jagodami, przed prażeniem, w stanie surowym. Chwała ludziom, którzy znają ludzi. Nawet jeśli nie znają ich osobiście, to jest UBW, które zna miejsca, w których ci ludzie są i dzielą się swoimi doświadczeniami.

– Tata! A dlaczego te czarne jagody są czerwone?
– Bo są jeszcze zielone

Kawę wytwarza się z ziaren znajdujących się wewnątrz tzw. jagody, która rośnie na krzakowatej roślinie zwanej kawowcem. Gotowe do zbioru owoce, przypominające wyglądem czereśnie, mogą mieć kolor od krwistej czerwieni do głębokiego burgundu – jak dowiadujemy się ze strony Serious Eats. Pod napiętą skórką, w środku owocu, znajdują się wspomniane ziarna, które wypełniają większość przestrzeni. Resztę stanowi słodka, pulpowata masa, której delikatny i krótkotrwały smak przypomina jednocześnie arbuza, hibiskus i wodę różaną.