Psia łapa jak popkorn

Dog-corn

Dlaczego spód psiej łapy pachnie jak prażona kukurydza?

Gdy człowiek wraca do domu i od progu wita go zapach prażonej kukurydzy, to zaraz zaczyna nabierać podejrzeń – przecież pod jego nieobecność w mieszkaniu był tylko pies. Czyli co? Psiak zaprosił jakąś fajną sunię na „seans filmowy”? Zdolny jest w sumie, ale chyba nie aż tak. Mimo to trop prowadzi do niego.

Jeśli powąchacie spód łap waszych pupili, to istnieje duża szansa, że wyczujecie na nich coś, co przypomina popkorn albo czipsy kukurydziane. Zanim z ochotą rzucicie się do smakowania, to wiedzcie, że za ten zapach odpowiedzialne są bakterie żyjące na psich łapach. Łapa, jako część psa, wystawiona szczególnie na działanie warunków zewnętrznych, często styka się z najróżniejszymi mikrobami, które w zetknięciu z wilgocią oraz przy niewielkim dostępie powietrza pomiędzy fałdami skóry, rozmnażają się jak szalone.

I to właśnie w trakcie bakteryjnego bara-bara powstaje ów kukurydziany zapach.